BI-oplossing SAP ligt goed in de markt

Global Services BI-oplossing SAP ligt goed in de markt

Elke intelligente organisatie investeert in Business Intelligence – het ‘slim’ analyseren en rapporteren van informatie en data uit applicaties. Dit om adequatere acties te kunnen ondernemen en intelligenter te werken. Het wordt als een waardevolle kerncompetentie beschouwd. Uit recente cijfers van het Nederlandse Computer Profile blijkt dat ongeveer 37% van de Nederlandse kmo’s voor Business Intelligence-oplossingen kiest. Als aanbieder van zulke oplossingen, heeft SAP het grootste marktaandeel. Goed voor 15% van de kmo’s. In de ranking wordt de softwaregigant op de voet gevolgd door IBM Cognos met 10% en Qlik met 4,5%.

Niet alleen geniet SAP van een voorkeur bij de kleinere ondernemingen, maar ook van de multinationals is SAP de favoriet. Dat gaat echter niet op in alle marktsegmenten. Publieke instellingen, zoals gemeenten, gebruiken IBM Cognos. De national enterprises en medium sized businesses kiezen voor Qlick.

Dat er steeds meer ingezet wordt op een intelligente organisatie blijkt ook verder uit de cijfers. Ten opzichte van 2011 is er in 2015 een stijging merkbaar van 11%. Hoewel er nu vaker gekozen wordt voor BI-oplossingen, hinken bedrijven achterop bij oplossingen uit de Cloud. Slechts 1% van de BI-oplossingen wordt namelijk in de Cloud gebruikt. Het grootste deel van de bedrijven, ongeveer 35%, gebruikt remote BI-oplossingen. Dat percentage stagneerde de laatste jaren. Wel vond er een belangrijke verschuiving plaats van on-premises gebruik naar hosted BI-oplossingen.

Zoals blijkt uit de cijfers springen steeds meer bedrijven op de intelligente kar. Zorg ervoor dat u de boot niet mist en volg een BI-opleiding bij GS Training & Knowledge Management. Voor meer info kunt u alvast een kijkje nemen in onze kalender.


Back to all newsitems